Haber

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan BM Güvenlik Konseyi’nde İsrail’e çağrıda bulundu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin Filistin konulu toplantısında; “İsrail’i ve destekçilerini, hâlâ başarma imkanımız varken diplomatik çözüm aramaya davet ediyorum. Gazze ve ötesinde devam eden savaş ne barış ne de teslimiyet getirebilir. Bu savaşı durdurmak gibi tarihi bir sorumluluğumuz var” dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dün New York’ta Filistin gündeminin ele alındığı BM Güvenlik Konseyi toplantısına katıldı. Fidan burada şunları söyledi:

“İSRAİL CİDDİ SAVAŞ SUÇLARI İŞLİYOR”

“Maalesef uluslararası toplumun Gazze ve Batı Şeria’da akan kanı durdurmakta hala aciz kaldığını görüyoruz. Gazze bir açık hava hapishanesiydi. Şimdi ise İsrail Başbakanı’nın askeri operasyonlar düzenlediği, sivilleri katlettiği bir savaş alanına dönüştü. Siyasi olarak hayatta kalmasını uzatmak için mevcut savaş İsrail’in sorumluluğundadır.” İsrail’in kendi güvenliğini sağlamayı amaçladığı ve İsrail’in meşru müdafaa hakkına sahip olduğu iddiaları ikna edici olmaktan uzaktır. Üstelik bu iddiaları ortaya atanlar hiçbir şekilde Filistin’in güvenliğinden ya da hukuki savunma hakkından bahsetmiyorlar.

Gazze ve Batı Şeria’daki tablo, kimin güvenliğe ve meşru müdafaa hakkına en çok ihtiyacı olduğunu açıkça ortaya koyuyor. İsrail ciddi savaş suçları işliyor. Eğer uluslararası hukuka ve kurallara dayalı düzene olan güvenin yeniden tesis edilmesini istiyorsak, sorumluların hesap vermesi gerekiyor. İsrail’in Gazze’deki savaş suçlarının soykırım boyutuna ulaşmış olabileceği yönündeki haberler bizi derinden endişelendiriyor.

“DÜN RİSK DEDİĞİMİZ ŞİMDİ GERÇEKLEŞTİ”

Çatışmaların coğrafi olarak tırmanmasının önlenmesi de önemle üzerinde durduğumuz bir konuydu. Türkiye olası yayılma riskleri konusunda defalarca uyardı. Dün risk dediğimiz şey bugün gerçeğe dönüştü. Kızıldeniz, Yemen, Lübnan, Irak, Suriye, İran ve Pakistan’da yaşanan son olaylar oldukça endişe verici. Bu tırmanışın, kimsenin kolay kolay kaçamayacağı jeostratejik bir girdaba dönüşme potansiyeli var.

İsrail’i ve destekçilerini, hâlâ fırsatımız varken diplomatik çözüm aramaya davet ediyorum. Gazze ve ötesinde devam eden savaş ne barışı ne de teslimiyeti getirebilir. Bu savaşı durdurmak gibi tarihi bir sorumluluğumuz var.

BM Güvenlik Konseyi, birçok kez olduğu gibi, uluslararası barış ve güvenliği koruma konusunda başarısız oluyor. Derhal ve kalıcı ateşkes, her iki tarafın da tüm esirleri serbest bırakması ve Gazze’ye sürekli insani yardım akışı barış yolunda vazgeçilmezdir. Bunun için İsrail’in barış ve güvenliğin tüm gereklerini yerine getirmesi gerekiyor. Bu dirençli ulusun onuru, bağımsızlığı ve egemenliği için verdiğimiz mücadeleyi gerçekleştirmek için birleşik bir Filistin liderliğine ihtiyacımız var.

“GARANTİ MEKANİZMASININ KURULMASI İÇİN ÇAĞRIMIZI YİNELEMEK İSTİYORUM”

Gazze’nin geleceği yalnızca Filistinlilerin elindedir. Savaştan sonra cevabını bulmamız gereken tek soru; 1967 sınırları ve iki devletli çözüm temelinde adil ve kalıcı bir barışı ancak böyle sağlayabiliriz. Bu konudaki çabalarımızın odak noktası, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin Devleti’nin kurulması olmalıdır. Bu amaçla İsrailliler ile Filistinliler arasında barışı sağlayacak ve denetleyecek bir garantör mekanizmasının kurulması yönündeki çağrımızı yinelemek istiyorum.

Uluslararası toplumun pek çok üyesi ateşkesin, insani yardımın ve iki devletli çözümün aciliyeti konusunda hemfikir. Ancak İsrail’in bunu uygulayabileceği etkili bir mekanizma yok. Gazze’deki mevcut durumun devam etmesi, uluslararası sistemin temel unsurlarını ve ahlaki değerlerini daha da zayıflatacaktır. Dolayısıyla insanlığın geleceği için vazgeçilmez olan bu değerlerin aşınmasını durdurmak için bir an önce harekete geçmeliyiz.”

DİPLOMASİ TRAFİĞİ

İkili temaslarda bulunan Fidan, ilk olarak Salı günü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Fidan, Filistin toplantısı öncesinde Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide’nin Cezayirli ve Lübnanlı mevkidaşlarıyla verdiği çalışma yemeğine katıldı.

Salı günü Türkevi’nde Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi üyeleriyle bir araya gelen Fidan, Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib ve BM Genel Sekreteri’nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ile görüştü.

Fidan, BM Genel Merkezi’nden ayrılmadan önce BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Ocak ayı Güvenlik Konseyi Başkanı Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne ile bir araya geldi, ayrıca Cezayir Dışişleri Bakanı Ahmed Attaf ile de görüştü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu