Muş’ta çiftçiler ata tohumundan ürettikleri sebzeleri kurutup taze olarak satıyor.
Muş’un Mercimekkale köyünde yaşayan Yücel Levent ve Halit Yolcu isimli çiftçiler, bitkisel tohumlardan ürettikleri yaklaşık 50 ton sebzeyi hem kurutarak hem de yol kenarında kurdukları tezgahta taze olarak satarak geçimini sağlıyor.
İlkbaharda ektikleri sebzeleri hasat eden çiftçiler, bu sebzeleri yol kenarlarında satarak gelir elde ediyor. Yıllardır çiftçilik yapan Halit Yolcu ve Yücel Levent, bitkisel tohumlardan ürettikleri sebzeleri kurutup, yol kenarlarında kurdukları tezgahlarda taze olarak satıyorlar. Tezgahlarda yaklaşık 50 ton sebze sattıklarını belirten Halit Yolcu, “Başta domates, biber, patlıcan ve kabak olmak üzere kışın tüketilen sebzelerin tamamını ata tohumlarından üretiyoruz. Elde ettiğimiz ürünleri hem kurutuyoruz hem de satıyoruz. Taze sebze olarak çok talep var. Özellikle de Diyarbakır’da.” “Van, Bitlis gibi çevre illerin yanı sıra büyükşehirlerden ve yurt dışından da çok sayıda sipariş alıyoruz. Tarlada topladığımız ürünleri burada kurutuyoruz. Yetiştirdiğimiz 30 dönümlük alandan yaklaşık 50 ton ürün bekliyoruz. “dedi.
Yücel Levent, “Tüm ürünlerimizi ata tohumlarımızdan elde ediyoruz. Domates, salatalık, biber ve patlıcan ektik. Şimdi hasat zamanı. Hasat ettiğimiz ürünlerin bir kısmını taze, bir kısmını da kurutarak satıyoruz. güneş, yol kenarında kurduğumuz tezgâhımızda.” – MUS