Uludağ Ekonomi Zirvesi: Girişimci beyinlere ihtiyacımız var
Sapanca ilçesindeki bir otelde düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde (UEZ), Genç Başarılar Eğitim Vakfı Genel Müdürü Seçil Yıldırım Çelebi moderatörlüğünde “Toplumsal Yatırım: Yeni Nesilleri Geleceğe Hazırlıyoruz” oturumu gerçekleştirildi.
Oturumda bir konuşma yapan Aran, bankalarının yapısından bahsederek, kuruluş felsefelerinin bankalarına toplumsal fayda misyonuna odaklanma fırsatı verdiğini ve kendilerini bu konuda avantajlı gördüklerini söyledi.
Asıl hedeflerinin Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınması olduğunu ve bankalarının bu başlık altında her konuda görülebileceğini belirten Ortan, bu nedenle bankalarının farklı alanlarda konumlandığını kaydetti.
Sosyal sorumluluk projeleri, sponsorluklar ve yürüttükleri diğer faaliyetlerden bahseden Aran, sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda eğitim, hukuk, ekonomi ve kurumsal yönetime odaklanmak gerektiğine değindi.
Finans departmanının Türkiye’de uzun yıllardır teknolojiye, bilime ve insan kaynağına yatırım yaptığını belirten Ortan, “Bu nedenle departman, verimlilik ve karlılık açısından bir miktar ilerleme kaydettiği için güçlü bir segment. fayda projelerine destek verebilecek ve bu alanda öncü olabilecek bir şube. Bu konudaki ilkeler aslında ülke kalkınmasını hızlandıracak veya yavaşlatacaktır. Etkili kullanılabilecek bir segmenttir. Bu açıdan değerli bir segment ve değerli bir oyuncu olduğunu düşünüyorum.” dedi.
“Girişimci beyinlere ihtiyacımız var”
Sürdürülebilir kalkınma hedefleri arasında önemli bir başlığın istihdam sağlamak olduğunu belirten Aran, şöyle devam etti:
“Sıradan bir istihdam değil. İnsana yakışır bir iş. İnsana en yakışan meslek nedir diye sorarsanız girişimcilik derim. O da girişimcilik yani bizim anladığımız anlamda girişimcilik değil. bugün burada iki gün panele katılacak ve şirketini kurmuş ve bu noktaya getirmiş olanlar girişimci derken herkesi kastediyorum.insanoğluna en yakışan meslek girişimcilik ve onu kurmaktır.girişimciliğin ülkeye katkısı çok büyük ve ekonomi çünkü her zaman çözülmemiş bir sorunu çözmek zorundasınız, bir şeyler hayal etmek zorundasınız, bir fayda yaratmak zorundasınız. Hiçbir şey yapamıyorsanız, bir verimlilik benzetmesi yaratırsınız, yani yapamasanız bile. Yeni bir şey, işlerin daha iyi yapılmasını sağlarsınız.Daha verimli hale getirirsiniz.Maliyet avantajı sağlarsınız.İşte bu yüzden girişimcilere, o girişimci beyinlere, o sorulara, girişimcilerin uğraştığı sorunlara ihtiyacımız var.”
Genç girişimcilerin çözmek istedikleri sorunların olduğuna inandıklarını ve gözlemlediklerini belirten Aran, “İş Bankası olarak her yerde olmaya çalışıyoruz ve bu desteği veriyoruz. Nitekim bizi çok memnun eden geri dönüşler alıyoruz. Neyse ki girişimciler aynı zamanda girişimci dostu şirketler, diye sorulduğunda İş Bankası’nın son iki yıldır birinci olduğunu, bunun en keyifli getirisi olduğunu düşünüyorum.” ifadeleri kullandı.
“Gençler küresel bir dünyaya doğdu”
Coca-Cola Türkiye Genel Müdürü Başak Karaca, gençlerden bahsetmenin her zaman değerli ve keyifli olduğunu söyledi.
Gençliğin her zaman var olan bir kavram olduğunu belirten Karaca, gençlerin çok önemli bir etkileşim içinde olduğunu kaydetti.
Gençlerin küresel bir dünyaya doğduklarına dikkat çeken Karaca, küresel düzeyde de taleplerinin farklılık gösterdiğini söyledi.
Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, yaptıkları iş ve hizmetlerle toplumun her kesimine dokunma fırsatı bulduklarını ve bunu düzen için kullanmayı amaçladıklarını vurguladı.
İyilik hareketlerini dijital toplum, içerme ve çevre olmak üzere üç temel üzerine kurduklarını anlatan Aksoy, bunların ortasında gençlerin değerli bir paya sahip olduğunu söyledi.
Uluslararası rekabette yeni nesli desteklemek için yürüttükleri faaliyetlere de değinen Aksoy, başlattıkları proje ile yeni mezun olmuş veya en fazla bir yıllık deneyime sahip gençleri istihdam ettiklerini kaydetti.